Решението на КС, да бъда възстановен на поста, е триумф на

...
Решението на КС, да бъда възстановен на поста, е триумф на
Коментари Харесай

Цветков: Някой иска да овладее Сметната палата и да я направи имитационна институция

Решението на Конституционен съд, да бъда възобновен на поста, е успех на справедливостта и правовата страна. Чувствам се благополучен и задоволен, че беше предпазена достойнството и достолепието на Сметната палата. Решението на Народното събрание беше разпра със Сметната палата, беше антиконституционно. Откакто бях освободен доста чиновници на Сметната палата също са освободени, в това число шефове на значими дирекции, напущат и инспектори. Решението е на ръководителя на Сметната палата. Движение за права и свободи, ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Български напредък " гласоподаваха за моето освобождение, някой желае да овладее Сметната палата и да я направи имитационна институция. Това сподели в предаването  " На фокус " по NOVA някогашният ръководител на Сметната палата Цветан Цветков.

 

" NEXO беше фиктивен мотив, с цел да бъда освободен, същинската причина беше недоволството от сериозните отчети на палатата за обществени предприятия. Така бяха осветени схеми за неефективно асимилиране на обществени запаси, в сферите на строителството и превоза. Нямам право на втори мандат, тъй че няма по какъв начин да остана като ръководител на Сметната палата. Тя може да бъде употребена като чадър, само че не и като бухалка. Не е желано от мен да затулям истината за одитните отчети ", акцентира той. И добави, че констатациите на Сметната палата не трябва да бъдат отменяни.

 

" Ще направя всичко допустимо да изготвим мнение, с което да не допуснем правосъден надзор върху актовете на Сметната палата. Освен това ще се опитам да поправя несправедливостите по време на ръководството на Горица Грънчарова - Кожарева ", уточни той.

 

По думите му съгласно одитите държавните компании подписват контракти посредством възлагане на частни компании на цени 2-3 пъти над пазарните, за повече време и с по-лошо качество. " Така се заплашват живота и здравето на жителите. Много значими отчети трябваше да се одобряват, по-късно да бъдат оповестени. Сред тях са тези на одитите в " Български пощи " и на Фонда за гарантиране на влоговете на жителите в банките. В пощите имаше нарушавания, повтори се същата картина като в другите обществени предприятия. Основната констатация е, че не са ръководени дейно и генерират загуби. В момента се одитират ББР и Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура ", НЕК също би трябвало да бъде обект на одит ", разяснява Цветков.

 

Според него се организира порочна борба при назначение в контролните и надзорните институции на база на партийни квоти. " Никой не приказва за качествата, а желаят да се назначават близки до ръководещото мнозинство хора. А назначените би трябвало да имат ясна визия - да ръководят в интерес на обществото ", съобщи той. 

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР